Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη αναφορά για την χρήση της αγκινάρας ως βοτάνο, ανέρχεται στον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι γνωστό και ως Globe Artichoke και υπάγεται στην οικογένεια των φυτών Asteraceae στην οποία περιλαμβάνεται και το Milk Thistle (γαϊδουράγκαθο).
Το φυτό αυτό διαθέτει μεγάλα άνθη πορφυρού και πράσινου χρώματος, ένα χαρακτηριστικό που το διαχωρίζει από το Jerusalem Artichoke, την βρώσιμη ποικιλία της φυτικής ρίζας.
Ιστορικές αναφορές σχετικά με την παραδοσιακή χρήση του βοτάνου, αφορούν στην βελτίωση της πέψης λιπαρών γευμάτων.
Τα δραστικά συστατικά της αγκινάρας ανευρίσκονται στα φύλλα του φυτού. Το πιο σημαντικό δραστικό συστατικό είναι η χημική ουσία cynarin. Το Artichoke της Lamberts αποτελεί ένα υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα αγκινάρας, τιτλοδοτημένο με 5% cynarin ώστε να αποδίδει εγγυημένα 16mg cynarin ανά ταμπλέτα.
Όπως όλα τα σκευάσματα της Lamberts παρασκευάζεται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της Φαρμακευτικής GMP (Pharmaceutical GMP).
Χρόνος αφομοίωσης: Λιγότερο από 1ώρα. Κατάλληλο για χορτοφάγους
Δοσολογία: 2 ταμπλέτες ημερησίως με το γεύμα (μέγιστη δοσολογία : 6 ταμπλέτες/ ημερησίως) για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Κατόπιν, ως δόση συντήρησης, 1-2 ταμπλέτες ημερησίως με το γεύμα.
Σημείωση : Το εκχύλισμα Artichoke μπορεί να ληφθεί (2 ταμπλέτες) πριν από την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος, για την ενίσχυση της πέψης.
Φύλαξη: Να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και να προφυλάσσεται από το φως.