Έλλειψη βιταμινών: Τα 5 πιο κοινά συμπτώματα

Μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή έχει πολλά οφέλη. Όμως, συχνά δεν λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής μας, όσο και αν προσπαθούμε.

Αν έχουμε έλλειψη βιταμινών, το σώμα μας θα μας προειδοποιήσει με διάφορα σημάδια που φανερώνουν τις πιθανές ανεπάρκειες.

Ας δούμε παρακάτω τα πιο κοινά συμπτώματα και τι θέλει να σας πει το σώμα σας με αυτά..

Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη βιοτίνης.

Η βιοτίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7, βοηθά το σώμα να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι γενικά σπάνια. Όταν συμβαίνει, όμως, τα συμπτώματά της είναι εύθραυστα μαλλιά και νύχια.

Οι έγκυες γυναίκες, οι καπνιστές και τα άτομα με πεπτικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιοτίνης.

Έλκη στο στόμα

Οι βλάβες μέσα και γύρω από το στόμα μπορεί εν μέρει να συνδέονται με ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων.

Για παράδειγμα, τα έλκη στο στόμα, είναι συχνά αποτέλεσμα έλλειψης σε σίδηρο ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αιμορραγία των ούλων

Η αιμορραγία στα ούλα μπορεί να υποδεικνύει πολλά πράγματα, με την πιο προφανή αιτία να είναι η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα. Μπορεί, όμως, να φανερώνει και έλλειψη του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και την ανοσία, ενώ δρα και ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.

Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης C είναι σπάνιες σε άτομα που καταναλώνουν αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι δεν τρώνε όσα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητο (δηλαδή 3-4 μερίδες φρούτων και άλλες τόσες λαχανικών).

Ανεπαρκής νυχτερινή όραση

Μια δίαιτα χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα όρασης.

Για παράδειγμα, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Α συνδέεται συχνά με μια κατάσταση γνωστή ως νυχτερινή τύφλωση, η οποία μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να βλέπουν σε χαμηλό φως ή στο σκοτάδι.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή ροδοψίνης, μιας χρωστικής ουσίας που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή και βοηθάει να βλέπουμε τη νύχτα.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νυχτερινή τύφλωση μπορεί να εξελιχθεί σε ξηροφθαλμία, μια πάθηση που ενδέχεται να βλάψει τον κερατοειδή και τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση.

 

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πιτυρίδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η πιτυρίδα είναι μέρος της ίδιας ομάδας δερματικών διαταραχών που επηρεάζουν τις περιοχές παραγωγής του σμήγματος στο σώμα.

Η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, με έναν από αυτούς να είναι δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).

Και οι δύο περιλαμβάνουν φαγούρα και ξεφλούδισμα στο δέρμα. Η πιτυρίδα περιορίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, και συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιπυτιριδικά σαμπουάν. Ωστόσο, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο πρόσωπο, το στήθος και τις μασχάλες.

 

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, προτείνουμε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, για να διερευνήσετε αν έχετε έλλειψη βιταμινών.

Εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορείτε να προσαρμόσετε αναλόγως τη διατροφή σας, αλλά και να λάβετε συγκεκριμένα συμπληρώματα βιταμινών που θα σας βοηθήσουν να δώσετε στον οργανισμό σας όλα όσα χρειάζεται, για να είναι υγιής.