Η λεκιθίνη υπάγεται στα φωσφολιπίδια και αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές 2 βασικών θρεπτικών συστατικών: της χολίνης και της ινοσιτόλης.
Τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά αποτελούν λιποτροπικούς παράγοντες, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην γαλακτωματοποίηση των λιπών και τον ηπατικό καταβολισμό τους. Η λεκιθίνη αποτελεί την κύρια διατροφική πηγή της χολίνης με την μορφή της φωσφατιδυλοχολίνης. Η φωσφατιδυλοχολίνη στη συνέχεια τρέπεται στον οργανισμό σε χολίνη αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Εκτός από τον ρόλο που διαδραματίζουν στον μεταβολισμό του λίπους, η λεκιθίνη και η χολίνη χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και για την διευκόλυνση της διέλευσης των λιπών μέσω αυτών. Τέλος, η χολίνη αποτελεί πρόδρομο ουσία του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την λειτουργία του εγκεφάλου.
Κατάλληλο για χορτοφάγους
Δοσολογία: Μία (7,5gr) έως δύο κουταλιές της σούπας ημερησίως. Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε χυμούς, δημητριακά ή σούπες χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους.
Φύλαξη: Να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και να προφυλάσσεται από το φως. Η λεκιθίνη αποτελεί μία ευπαθής ουσία γι’αυτό και θα ήταν καλό να καταναλωθεί εντός 6 εβδομάδων από το άνοιγμα της συσκευασίας.